5 görög étel, amit meg kell kóstolni!

Aki járt már valaha Görögországban és beült néhány tavernába az tudja, hogy a gyroson túl is van élet, vagyis kínálat az étlapon.  Persze a gyros ízvilága sem lebecsülendő, egyes rajongói  szerint  fél orgazmussal is felér! Annyi bizonyos, hogy a görög konyha alphája…mi most folytatjuk a sort bétával is…

Kalamataoliva

Taramoszalata: a meze (előételek) sorát gazdagítja. Tökehal ikrájából készítik, krumpli, vagy kenyérbél, citrom, olívaolaj összeturmixolásával. Pitakenyérrel, vagy zöldséggel mártogatható.

Brizola Hirini:  roston sült húst jelent, amit 12-18 órán át érlelnek olívaolajos, citromos, oregánóval fűszerezett pácban, majd faszenes grillsütőn, többször átfordítva megsütik. Gyakran tálalják vörösboros Mavrodaphne-mártás kíséretében, rizzsel, vagy patetesz lemonatesz, azaz citromos burgonya és saláta körítésében.

Gyros: jellegzetes gyorséttermi étel. A húsdarabokat nyársra húzzák és órákon át piriítva forgatják.  Éles késsel apró darabokat farigcsálnak le belőle, pitába teszik, zöldségekkel, tzatziki szósszal ízesítik.

Muszaka: A  készételek kategóriájába tartozik. Minél többet áll, annál jobb, karakteresebb lesz az  íze. Jellegzetes rakott egytál étel padlizsánból, alkalmanként krumplival, darált hússal, paradicsomszósszal, tetején besamelmártással.

Sztifado: szaftos ragu, amit vagy borjúból, vagy nyúlhúsból készítenek. Fokhagymával, babérlevéllel, fahéjjal,  orágánóval fűszerezik és omlóssá sütik.