5 kihagyhatatlan indiai étel

indiai

Az indiai konyha rendkívül változatos, aki egyszer megszereti, az nem tud szabadulni tőle. Nem csak öt ételt lehetne belőle kiemelni, hanem legalább ötvenet.

Mi most a négy nagyobb tájegység néhány jellegzetes fogását ajánljuk. Olyanokat, amelyet a hazai indai éttermek legtöbbjében is megkóstolhatók.

Északon a fűszerezés meglehetősen hangsúlyos, elsősorban tejszínnel, tejföllel és ghível főznek.  Ételeikhez különböző gyógynövényeket, magvakat és gyümölcsöket is felhasználnak. Rizsfogyasztásuk a déliekhez képest visszafogottabb, kísérő fogásként kedvelik még a különböző ízesítésű töltött szamoszákat, és a panírozott,  olajban sült zöldségeket, a pakorát. (Ide tartozik Kashmír, vagy Pandjab területe.)

A nyugati konyhát általában az enyhébb fűszerhasználat és többnyire a hagyma mellőzése jellemzi. Gyakran főznek proteintartalmú ételeket, lencse és babragukat, sütőtökös, burgonyás, gyökérzöldséges fogásokat.

Délebbre haladva egyre több rizses étel kerül az asztalra, tradicionális szószos  ételeik, az a bizonyos karik (curryk) egyre csípősebbek, erősebbek. Dél-Indiában a fő fogás a különböző karis zöldségekkel tálalt főtt rizs, pácolt savanyúsággal, kókusz csatni kíséretében. (Ide tartozik Goa, Kerala területe.)

Kelet-Indiában kíválóak a halas fogások, de a pálmát édességeik viszik el, amelyek közül szandés,  raszmalái, és a gulab jamun világszerte népszerű. (Bengal)

5-ös ajánlatunk

  • Kashmír csirke: Krémes, vajas, paradicsomos szósz, pirított egész fűszerekkel, nagyobbra vágott húsdarabokkal.
  • Csirkekorma: Krémes kókusztejes, vagy joghurtos alapban főzött csirke, magvakkal, kókuszreszelékkel ízesítve.
  • Goai bárányvindalú: a portugál gyarmatosítók kedvence, karakteres ízét a chili, garam masala, a fokhagyma és az ecet adja. Idehaza gyakran készítik marhahúsból is.
  • Keralai halcurry: az anglo-indiai népesség kedvelt étele, melynek ízét a kókusztejes alap mellett a környék jellegzetes fűszerei (kardamom, szegfűszeg, bors)  emelik ki.
  • Gulab jamun: Sült, tejszínes tejporos, vagy mandulagolyók mézes cukorszirupban.

Itt megkóstolhatod:

Itt olvashatsz róla: