A hely, ahová vissza fogunk térni!

A ” TableFree Világkonyha” elnevezésű rendezvénysorozatot a TableFree.hu és a Lucullus BT azzal a nem titkolt szándékkal hívta életre, hogy megismertesse a különböző ételkultúrákat, bemutassa az itthon megtalálható nemzetközi ízvilágot. Első állomás, a már hét éve működő Salaam Bombay étterem volt.  Vendéglátóink olyan menüsort állítottak össze, amely átfogó betekintést nyújt a bombayi konyha világába.

Bombay india pénzügyi központja, igazi cosmopolita város, gasztronómiája is magában hordozza a fúziós jegyeket. Általában északtól dél felé haladva az ételekben  jelentős régionális eltérés figyelhető meg: a fűszeres mughal konyha sok gabona, kevesebb rizs fogyasztásával, míg délen  több zöldséges ételt esznek, egyre csípősebb currykkel, vagyis karikkal (Ahogyan tamilul nevezik.)

Milyen a Salaam Bombay konyhája?

Ha itt étkezel, olyan élmények várnak rád, mintha egész indiát bejártad volna! Az alapanyagokat itthoni india boltból, illetve a londoni székhelyű elosztóközpontból szerzik be. A fűszerezést pedig nem  szakács hangulata inspirálja, hanem a grammra pontosan megadott mértékek. Így, az összhangba került fűszerek juttatják el vacsora után a vendégeket a katartikus élményhez.

“Az indiaiak másképp állnak az ételekhez, mint mi. Nemcsak, hogy étkeznek, hanem arra is ügyelnek, hogy adott esetben az ételek tartalmazzák azokat az orvosságokat, amelyekre szükségük van.” – meséli Turóczi Gábor, Lucullusos vendéglátónk.

A fűszerkeverékeknek, az úgynevezett  masaláknak (amely családonként más összetételű fűszereket tartalmaznak) egészségmegőrző szerepük is van, például a kurkuma a fertőzésektől véd (gyakran használják seb gyógyítására is ), a csípős ételek pedig az immunrendszert erősítik, stb.

Az ismerkedő menüsor a követező volt:

Bhaijya, azaz  valódi mentaszósszal kínált, csicseriborsó / lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc (“a vegetáriánusok kedvence”) amihez választhattunk még chilis illetve mangó csatnit is.

india2

Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )

Főétel: Csirke tikka masala, vajas csirke kesudiós, tejszínes mártásban, padlizsáncurry , sárgalencséből készült dahl. Kétfajta körette:l fehér és teljes kiőrlésű naan, illetve sáfrányos, kardamommagos pulao rizs.

Desszertnek: fagylalt