A kávé napja

2014. szeptember 28.

A Nyugati pályaudvar szomszédságában lévő NU Bor és Bisztronómia adott otthont szeptember 28-án, vasárnap a kávé világnapja alkalmából szervezett rendezvénynek, melyen a kávé szakma összefogásának köszönhetően a legjobb termőterületekről származó kávékat mutatták be. Az eseményen a vezető kávé márkák között a 22 Grand Cru őrleményt kínáló, prémium minőségű, kapszulás kávét forgalmazó Nespresso is részt vett. A Nespresso csokoládé és kávé ízharmonizációs workshoppal, valamint széleskörű gourmet kávékínálatával, őszi különlegességekkel, erdei gyümölcsös és narancsos-fahéjas cappuccino kávékoktélokkal várták az érdeklődőket.

robusta kávé

robusta kávé

Szeptember végén számos országban ünneplik a kávé világnapját, tisztelegnek az egyik legrégebbi és legnépszerűbb jótékony hatású élvezeti szer, a kávé előtt. A kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa szerte és a tengerentúlon is. Magyarországon harmadik alkalommal fognak össze a szakma képviselői, és tehetséges, alkotókedvű baristák avatják be a közönséget a kávé ízgazdag világába.

A Kávé Napja elnevezésű rendezvényen késő délelőttől este nyolc óráig minden kezdő és tapasztalt kávéínyenc világkörüli ízutazáson vehetett részt. Filteres eszközöket, kapszulás gépeket, kiegészítőket láthattak és persze kiváló minőségű kávékat kóstolhattak. Az ismert márkák mellett bemutatkoztak hazai mikropörkölők is, akiknek termékei elsősorban márkafüggetlen kávézókban érhetők el, s arra is lehetőség nyílott, hogy az érdeklődők kipróbálják, hogyan kell használni a kevésbé ismert, de otthonra ideális alternatív kávéfőző eszközöket. Az afrikai termőterületek kávéi kiemelten jelentek meg a kóstolható választékban, köztük a világhíres etióp Yrgacheffe, de ruandai, zimbabwei, tanzániai és ritkaságnak számító kenyai kávék is elérhetők voltak. Latte art bemutatót tartott Juhász Edit, a melbourne-i barista világbajnokság harmadik helyezettje, és a programot vezetett kóstolók is színesítették, barista bajnokok – köztük Horváth Lajos cup tasting és Kis Zoltán cezve/ibrik világbajnok – részvételével. Kísérőfalatokból és borokból sem volt hiány, s idén első alkalommal Én és a Kávém címmel fotó- és videóinstallációkat láthatott a közönség. A 750 forintos, korlátlan kávékóstolást biztosító belépőjegy megvásárlásával a hazai kávékultúra ügyét támogatták a vendégek.