A klasszikus húsvéti kalács

Vajon milyen is a klasszikus kalács? Omlós, foszlós édes , vagy sós,  kettő, három, esetleg hat fonatú? Nincs annál kellemesebb, mint amikor a húsvéti készülődést körbelengi a frissen sült kalács illata! Kalácsot sütni pedig sokkal egyszerűbb, mint ahogyan azt először gondolná az ember. Csak egy jó recept kell hozzá!

Kövessük nagyanyáink fortélyát:

  • Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel!
  • Tejjel, esetleg tejszínnel lazítsuk.
  • A zsiradék mindig vaj legyen!
  • Sütés előtt kenjük meg felvert tojással, vagy tojás és tej keverékével.

Klasszikus kalács


kalacsklass

Hozzávalók: 50 dkg liszt,  2, 5 dkg élesztő, 2,5 dl tej,  2 evőkanál tejpor,8 dkg cukor, 1  tojás, 1 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 kiskanál só,  kevés cukros tej a lekenéshez

Langyos tejhez  adjunk 1 evőkanál cukrot, majd futtassuk fel  benne az élesztőt. Egy mély tálba szitáljuk bele a lisztet, közepébe öntsük a felfutott élesztőt, a tojásokat és a puha vajat. Robotgéppel dagasszuk át. (Vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramján). Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Lisztes felületen gyúrjuk át és osszuk három cipóra. Sodorjunk mindegyikből egyenlő hosszú rudakat, majd fonjuk össze. Hagyjuk ismét a duplájára kelni, kenjük le tejjel,  majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre.

További recptek húsvétra: