A legfinomabb sütőtök krémleves

Évekkel ezelőtt még luxus fogásnak számított a sütőtökből készült leves idehaza, mára meg minden háziasszonynak szinte van egy tuti receptje. A mi változatunk egyszerű, amit bárki kedve szerint gazdagíthat tovább.Feltétnek pirított bacont, vagy tökmagot adjunk hozzá.
És miért éppen sütőtök? Magas béta-karotin-tartalmú zöldség,a mely erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ráadásul finom is, ha még eddig nem kóstoltad volna!

Sütőtök krémleves

Hozzávalók (4 személyre)

fotó: Dubravecz Emese

fotó: Dubravecz Emese

  • 50 dkg sütőtök felkockázva
  • 50 dkg burgonya felkockázva
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 8 dl zöldség alaplé  (leveskockából is lehet)
  • 2 dl tej főzőtejszín
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet kakukkfű, oregánó
  • só, bors

Elkészítés:

A vajat és olívaolajat együtt felhevítjük és a hagymát megdinszteljük rajta. Beletesszük a megtisztított és felkockázott sütőtököt, burgonyát és gyakori kevergetés mellett kicsit megpuhítjuk..

Felöntjük a zöldség alaplével és beleszórjuk a fűszereket. Amikor már a zöldségek puhára főttek, beleöntjük a tejszínt, egy percig még együtt forraljuk. Levesszük a tűzről és összeturmixoljuk.

Tipp :   száraz serpenyőben pirított tökmaggal szórjuk meg a tetejét!

További receptek:

Kakukkfüves sült sütőtök krémleves

Categories: Receptajánló

Tags: