Akik mini Provence-t álmodtak Budapestre

Ha azt mondom Provence, mi jut eszedbe?  Bor, mámor, levendulamezők? Frissen sült, ropogós kenyér, kencék és pástétomok? A Hidegkúti út 81. szám alatt található Café Provence Bistro-ban minden áhított ízélmény megtalálható.

Folytatódott a világmegismerő, étel- és étterembemutató projekt, a “TableFree Világkonyha” 2. állomása a Lucullus BT szervezésében. A rendezvénysorozat célja, hogy az “ételeken keresztül ismerjék- és ismertessék meg a világot”.

 

Mint minden álomhoz kell egy ember, történetünkben ezúttal ketten is voltak, egy házaspár Szerdahelyi  Gábor és Gabriella, akik bármerre is jártak, éltek a világban, olyan (munka)helyet teremtettek maguk körül, hogy az otthonos legyen. New Yorkban közel 30 évig működteték  “Le Refuge” nevű francia éttermüket, amelyik bekerült az ottani száz legjobb étterem közé. Bár manapság a könnyed bisztró műfaj megszokottnak tűnik, akkoriban még  New Yorkban is újdonságnak számított.
Később Magyarországra hazaköltözve hiányozni kezdett New York-i életformájuk,  egy helyi kávézó, ahol olvasni lehet a  reggeli lapokat, és ahol mindig friss a péksütemény. Így négy évvel ezelőtt megnyitották a családias hangulatú Café Provence-t, amely kiegészült az ízletes-szezonális francia bisztrókonyhával, gasztronómiai maximalizmussal és rendkívüli családbarát környezettel.

fotók: Kádár Zsuzsa /Lucullus BT

Az étteremnyitónak is beillő sajtó eseményen többek között a következőket lehetett megkóstolni az aktuális étlaról: Amuse bouche: lazac rilette, tapas-trió tálak, provence-i garnéla, mediterrán tapenade, Házi füstölt libamell, toulouse-i csiga ragu, provence-i pácolt feta, Céklával-gyömbérrel marinált lazac. Volt őszi szárnyas variáció, savoyarde burgonya, házi szilva-birsalma chutney, amihez az alapanyagot a tulajdonos hölgy kerti fák szolgáltatták. Desszertnek pedig New Yorki sajttorta, Tarte Tatin, csokoládémousse, francia csokoládétorta és a mostanság oly trendi macaron volt tálalva.

-GV-