Amit a mákról tudni szeretnél!

És hamarosan elérkezik  Karácsony napja, amikor a hagyományoknak megfelelően mákos étel kerül az asztalra. Mákos guba, vagy nudli, máktorta, mákparfé, vagy bögrés mákos. Ha elakadnál a menü tervezésében, segíthet a Cser Kiadó gondozásában nemrég megjelent  átfogó könyv a mákról. Hogyan termesztik, hogyan hasznosíthatjuk gyógynövényként, és megtudhatjuk  milyen vitaminokban, ásványianyagokban gazdag a mákolaj. A látványos könyv lapozgatása során  ízlelő bimbóink is elnyerik méltó jutalmukat, néhány íncsiklandó mákos receptnek köszönhetően.

A Kiadó Házi praktikák c. sorozata egyébként -többek között – olyan hiánypótló, izgalmas köteteket is tartalmaz, mint a Házi készítésű likőrök, vagy az Aszalt gyümölcsök és zöldségek, vagy A dió, amelyek elegáns karácsonyi ajándékok lehetnek!

Pozsonyi mákos kocka

Hozzávalók:
50 dkg kockatészta, só, 5 tojás, 10 dkg vaj, 25 dkg cukor, 30 dkg darált mák, 10 dkg mazsola, 1 citrom finomra reszelt héja, 3 ek házi baracklekvár, vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez, beszórásához
friss citromfű, szőlő, porcukor a tálaláshoz

pozsonyi

A kockatésztát sós, forró vízben megfőzzük, lehűtjük, leszűrjük, és lecsepegtetjük. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a puha vajjal, a cukorral fehéredésig keverjük, ekkor beleszórjuk a mákot, a langyos vízben beáztatott lecsepegetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, belekeverjük a baracklekvárt, és beleforgatjuk a főtt tésztát. Végül a kemény tojásfehérjehabbal lazítjuk, majd a habos tésztát vajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe öntjük, eligazítjuk, és 180 °C-os sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük. Az elkészült tésztát 10 percet pihentetjük, és kockákra vágva porcukorral megszórva, friss citromfűvel, szőlőszemekkel díszítve kínáljuk.

Mákfelfújt csokoládémártással

Hozzávalók:
4 dkg vaj, 8 dkg liszt, forró tej, 4 tojás, 2 púpozott ek darált mák, 12 dkg cukor
1 kisebb citrom, vaj, liszt, a forma kikenéséhez, beszóráshoz, vaníliás porcukor a tálaláshoz
A csokoládémártáshoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dL habtejszín, 30 %-os 2 ek rum

makfelfujt

A vajat felolvasztjuk, majd rászórjuk a lisztet, kicsit felhabosítjuk, de nem pirítjuk meg, és annyi forró tejet öntünk hozzá keverve, hogy a sűrű besamel elváljon az edény falától. Ekkor lehúzzuk a tűzről, öt percig pihentetjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a darált mákot, a cukrot, a citrom reszelt héját, és jól összekeverjük. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk, a vajazott, lisztezett felfújtas formákat háromnegyedig töltjük vele, és forró vízzel töltött tepsibe állítva 170 °C-os sütőben kigőzöljük. Közben a mártáshoz az étcsokoládét vízgőzfürdő felett habüstben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejszínt, a rumot, és 3-4 percig gőzöljük. Végül a mákfelfújtat forrón tálaljuk, megszórjuk vaníliás porcukorral, és meglocsoljuk kevés csokoládémártással. A megmaradt mártást külön mártásos tálkában kínáljuk hozzá.
(Liptai Zoltán receptjei)

A receptek, fotók a Cser Kiadó gondozásában megjelent A mák c. könyvből valók.

mak

  • Bernáth Jenő-Németh Éva: A mák
  • Cser Kiadó, 2010.
  • 88 oldal
  • 2495 FT