Átadták „Az MTA Bora 2014” díjakat

Budapest, 2014. február 26. – A Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén tudósok és borászok 54 magyar pincészet és borászat 147 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti „Az MTA Bora 2014” elismerő címet.

 

A bírálóbizottság igen komoly munkát végzett a 147 tétel tesztelése során. 6 alkalommal ültek össze a szigorúan név nélküli kóstoló teszten. A kategóriánként legmagasabb pontszámot elért 10 bort azután együtt újra összemérték. A sajtótájékoztató eredményhirdetésen megjelentek ritka különleges élményben vehettek részt, köszönet érte a szervezőknek. A borok tudományából kiválasztott tudományok borait a helyezett és nyertes borászatok megjelent képviselői maguk kóstoltatták az egybegyűltekkel az MTA patinás épületében, háttérben az impozáns Lánchíd és Budai Vár képével.

Magyarország bor fajtánként legjobb borainak kóstolása az ország szimbólumainak környezetében a bormesterek kínálatában, mi ez, ha nem a borbarátok ünnepe?

MTA_Bora_eredmenyhirdetes_szt_001

Kiemelkedő desszert- és vörösborok

 A borrégiókat tekintve az MTA borversenyére idén is  a Tokaji borvidékről érkezett a legtöbb nevezés, a borok közel egyharmada innen származott. Szekszárdról 18, Villányból 17, a Kunságból pedig 15 tétel került a bírák asztalaira. Népszerűek voltak a rozéborok, ebben az évben a bormesterek a tavalyihoz képest kétszer annyit, 21 tételt neveztek be. A bizottság szakmai összegzése szerint megfigyelhető, hogy mind a fehér-, mind a vörösborok esetében egyre magasabb az alkoholtartalom. A desszertborok és a felső kategóriás vörösborok mezőnye kiemelkedőnek bizonyult: a zsűri az előbbiben öt, az utóbbiban három bort minősített aranyérmesnek, vagyis értékelt 90-nél magasabb átlagpontszámra.

 

Bírálók, pontozás

A borászok felső, illetve középkategóriában nevezhettek legjobb boraikkal. A felső kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, a középkategóriában pedig száraz és édes fehérborokat, vörösborokat és rozékat rangsoroltak a borbírák a borversenyeken megszokott 100-as pontrendszerben. Mindkét kategóriában a csoporton belül legmagasabb pontszámot elért bor viselheti 2014-ben a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014” címet. Emellett „A Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2014 Arany” díjat kaptak a 90 feletti pontszámra értékelt, felső kategóriás borok.

 MTA_Bora 2014 hangulat

A bírálóbizottság  tudósokból és borszakértőkből állt. A bizottság elnöke Pálinkás József, az MTA elnöke, az alelnöki tisztet Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus töltötte be, a tanácsadói tevékenységet Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora látta el. A bizottság tagjai voltak: Csizmadia András, borszakértő, gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja, Freund Tamás, akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, Geiszt Miklós, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézet egyetemi docense, Nagymarosy András, az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense, Németh Tamás, az MTA főtitkára, Niszkács Miklós, újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Pásti György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

 

Nemes, de nehéz feladat hárult a borbírákra, amikor vállalkoztak „Az MTA Bora 2014” kiválasztására – összegezte az idei bormustra legfontosabb megállapításait Hajós György akadémikus, a bírálóbizottság alelnöke, és hozzátette: amikor a magyar tudomány fellegvára a nevét adja egy-egy borhoz, fontos tudománydiplomáciai küldetést teljesít. „Az elkövetkező évben az Akadémián megforduló külföldi és hazai tudósok, szakemberek, vendégek ezeket az italokat fogyaszthatják majd a rendezvényeken, fogadásokon vagy ünnepségeken, ezek az ízek kapcsolódnak majd hazatértük után az események emlékéhez. Emelkedett pillanatok itala a bor, éppen ezért a legjobbak közül is a legkitűnőbbet kell felkínálnunk– hangsúlyozta az akadémikus, és kiemelte: – Kitűnő borászaink vannak, akikre az egész világ előtt büszkék lehetünk. A hat kóstolási alkalom során többször is megjegyeztük, hogy ilyen kitűnő borsorból nagyon nehéz kiválasztani a legjobbat, ugyanakkor elmondhatom, hogy a szigorúan név nélküli kóstolás a legtöbb esetben egyöntetű eredményhez vezetett.”


A „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014” díjazottjai

 

Középkategória – Fehérbor

A száraz fehérborok versenyében első helyezett és „Az MTA Bora 2014” cím birtokosa a Royal Tokaji Borászati Zrt. 2012-es évjáratú Tokaji Furmintja lett.

Az édes/félédes fehérborok között is a Tokaji borvidék remekelt: a Patricius Borház Katinka 2011 nevű bora kapta a legtöbb pontot és „Az MTA Bora 2014” címet.

Középkategória – Rozé

A rendezvények rozéborainak versenyében a Szöllősi PincészetSzöllősi Rosé 2013 nevű,cabernet sauvignon-, kékfrankos- és merlot-házasítása bizonyult a legjobbnak, s érdemelte ki az „Az MTA Bora 2014” címet.

Középkategória – Vörösbor

A középkategória legtöbb ponttal értékelt vörösbora, így „Az MTA Bora 2014” cím nyertese a Takler Pincéből érkezett Szekszárdi Cabernet Franc 2011.

Felső kategória – Fehérbor

A fehérborok csoportjának legjobbika a Tornai Pincészet 2011-es évjáratú TOP Selection Apátsági Furmintja,így a zsűri döntése alapján ez a nedű viselheti„Az MTA Bora 2014” kitüntető címet.

 Felső kategória – Vörösbor

„Az MTA Bora 2014” cím nyertese a villányi Bock Borászat zászlós bora, a 2009-es évjáratú Bock Cuvée, amely egy bordeaux-i típusú, cabernet sauvignon-, cabernet franc- és merlot-házasítás.

 Felső kategória – Desszertbor

A felső kategória desszertborai közül a legjobbnak a Patricius Borház 2003-as 6 puttonyosTokaji Aszújátítélte a zsűri, amely így elnyerte „Az MTA Bora 2014” címet.

A „Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2014 Arany” díjazottjai

Felső kategória – Fehérbor

Idén a felső kategória fehérborainál mindössze egy bor lépte át a 90 pontos határt, így ebben a mezőnyben a Somlói borvidékről származó Tornai Pincészet 2011-es évjáratú TOP Selection Apátsági Furmintjaegyedüliként viselheti az aranyérmet.

Felső kategória – Vörösbor

Aranyérmes a villányi Bock Borászat zászlós bora, a 2009-es évjáratú Bock Cuvée; a Szekszárdi borvidék Takler Pincészetének 2008-as évjáratú Szekszárdi Cabernet Sauvignon Reserve nevű bora; valamint a Sebestyén Pince 2008-as évjáratú Grádus nevű bora.

Felső kategória – Desszertbor

Ebben a kategóriában valamennyi aranyérmes, tehát 90 pont felett teljesítő bor a Tokaji borvidékről érkezett.

Aranyérmesa Patricius Borház Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 elnevezésű bora; a Hudácskó Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos „Lapis” 2007 nevű bora; a Pannon Tokaj Pincészet bora, a Tokaji Dominium Aszú 6 puttonyos 2006; aRoyal Tokaji Borászati Zrt. Tokaji Aszú6 puttonyos „Betsek” 2008 elnevezésű bora; valamint aRoyal Tokaji Borászati Zrt. Tokaji Aszú 6 puttonyos „Nyulászó” 2008 nevű bora.