Eperdömping: eperlekvár, eperszörp és eperecet házilag!

Szeretjük az epret! Miért kellene nélkülözni a téli hónapokban, ha most eperdömping van a piacon! Készítsünk belőle házi lekvárt, szörpöt, ecetet, ahogy egykoron nagyanyáink is tették.

A befőzés napjainkban reneszánszát éli; egy  kicsit retro és talán éppen ezért trendi is!

Pakoljuk hát tele a kamrát eperrel!

eperdömping

 

Klasszikus eperlekvár

Hozzávalók: 2 kg eper, 1 kg 2: 1-ben befőző cukor, 1 citrom leve

Extra: 1 tábla étcsokoládé

A csokoládé pikáns ízt kölcsönöz a lekvárnak!

Tisztítsuk meg az epreket és szedjük lezöld részét.  A cukorral együtt forraljuk össze. Ekkor pürésítsük botturmix segítségével. Főzzük tovább. Amikor rotyog, a felesleges habot kanállal kapargassuk le  a tetejéről és töltsök tiszta befőttes üvegekbe a lekvárt.

A csokis változathoz közvetlenül az üvegbetöltés előtt keverjük a lekvárba a feldarabolt csokoládét.  A lezárt üvegeket 10 percre állítsuk a feje tetejére, majd ezután vissza. Csomagoljuk újságpapírba, és meleg helyre dunsztoljuk be párnák, pokrócok alá.

Dunsztbatétel: az üvegeket lefedve, tegyük sűrűn egymás mellé, majd bugyoláljuk körbe takarókkal. Hagyjuk itt a teljes kihülésig.

Tipp: csokoládé helyett kerülhet bele bodzavirág, rebarbara, esetleg kókuszreszelék is!

Eperecet

Eperecet házilag is készíthető imígyen!

Hozzávalók:  30 dkg eper, 3 dl vörösborecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál szegfűbors.

Az epret tegyük egy befőttes üvegbe. Forraljuk fel a borecetet a cukorral és a fűszerrel, majd öntsük az eperre. Érleljük benne egy hétig. Ekkor szűrjük le és tegyük át egy vékonyabb nyakú üvegbe.

Eperszörp

Hozzávalók: 1 kg érett eper, 5 dl víz, 60 dkg cukor, fél citrom leve.

A megmosott, megtisztított epret daraboljuk fel és forraljuk össze a vízzel.

Főzzük néhány percig, turmixoljuk össze, majd vegyük le a tűzről.

Vászonkendőn, vagy nagyobb gyógyszertári gézkendőn keresztül csöpögtessük le.(ez eltart több óráig).

Az így kapott  eperlevet forraljuk össze a cukorral és a citromlével kevergetve. Habját kanalazzuk le, majd forrón, töltsük fertőtlenített kis üvegekbe.

-GV-