Fánk török módra

Ha már kezd kicsit unalmassá válni  a csöröge, vagy a szalagos fánk, ideje kicsit kitekinteni a nagyvilágba, hogy máshol vajon miket sütnek?  A tulumba Törökország egyik népszerű édessége. Vajas masszából készül, csillagcsöves habzsákba töltik, és körülbelül 6-8  centiméter rudakat formáznak belőle. Forró olajban kisütik, majd cukros-citromos sziruppal meglocsolják. Virtuális világjárásunk első állomása következik!

Tulumba

Hozzávalók a tésztához:

  • 350 ml víztulumba2
  • 40 g vaj
  • egy csipetnyi só
  • 220 g liszt
  • 3 tojás
  • olaj a sütéshez

A sziruphoz:

  • 3 dl víz,
  • 350 g cukor,
  • 3 evőkanál citrom leve.

A szirupot még a fánk kisütése előtt készítsük el. Egy edényben keverjük össze a vizet és cukrot forraljuk sűrű sziruppá. Amikor besűrűsödött facsarjuk bele a citrom levét.
Magas hőfokon melegítsük össze a vizet, a vajat és a csipenyi sót. Amikor elkezd forrni, csökkensük a lángot és keverjük bele a lisztet. Keverjük addig, amíg a tészta összeáll és elválik az edény falától. Ekkor vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd keverjük bele egyenként a tojásokat.

Forrósítsuk fel az olajat és nyomózsákon keresztül formázzunk újjnyi méreű rudakat. Süssük aranysárgára.

Papírtörlőkendő segítségével itassuk fel róla az olajat, és locsoljuk meg a sziruppal bőségesen.