Francia borpincék különlegességei a Lidl-ben!

Franciaország már-már szinonimája a bornak, ennek teljes tudatában nem is nagyon tűntetik fel a szőlőfajtát az etiketten, ugyanakkor a készítés, palackozás, valamint a borok címkézése is speciális szabályokhoz és magas minőségi ellenőrzéshez vannak kötve – kezdte a francia borok ismertetését Kovács Antal sommelier azon az exclusive vacsoraesten, amit a Lidl Magyarország rendezett a sajtó képviselőinek tájékoztatására.

2013. szeptember 12-től ugyanis az áruházlánc üzleteiben egészen decemberig a magyar borok mellett megtalálható lesz 35 francia pincészet mintegy 85 bora. A Lidl kínálata ráadásul egyedülálló, hiszen Magyarországon először fordul elő az, hogy élelmiszer-kereskedelmi áruházlánc ilyen széles választékban mutassa be a francia borvidékek borait.

FranciaborMontázsGV

 

„Úgy gondoljuk, hogy a kiváló magyar borokkal nehéz felvenni a versenyt, de mégis szerettük volna, ha a legmagasabb minőségű termékeinket még tovább tudjuk bővíteni. Így esett a választásunk a francia borokra” – mondta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója. „Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tőlünk már megszokott jó minőségű és kedvező árú termékeket a háttérbe sorolnánk: a kínálatunkban szélesítését szolgálják ezek a termékek”- tette hozzá.

A franciák és a bor

„A mérsékelt, változatos éghajlatnak és a sokféle tájnak köszönhetően az országba megterem szinte minden fajta bor. A vörösborok terén a Bordeaux-i szőlők világszerte iránymutatók a cabernet sauvignon termesztése terén…” A Lidl válogatása a Bordeaux, Elzász és Rhone-völgyi borvidék különlegességeit tartalmazza. Provence borai közül főként a rozé a híres a termés mintegy 60 %-át teszik ki, de a vörösborok is erős karakterűek. Az francia borvacsorán Le Prineuret Alpes de Haute Rosé Provence 2012 képviselte ezt a tájegységet.

 

FranciaBorvacsoraGV 003

 

Jól ismert francia szokás, hogy egyes borokhoz sajtokat társítanak, minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb aromás bor illik hozzá. Például a nemes penésszel érlelt sajtokhoz (camembert, brie) gyümöcsös jellegű vörösbort illene kortyolni, a sós sajtokhoz a savanykás rizling, a friss sajtokhoz a könnyed, vagy az üde rozé társítható a legjobban.  Kovács Antal ajánlata ehhez a fogáshoz a vacsorán a testes Chateau les Agates Bordeaux 2010 volt (egész pontosan a borok kiválasztása történt meg első lépésben, majd hozzá igazodott a menü), a kacsához a friss évjáratú Rhona-völgyi gazdag, gyümölcsös aromájú Vieille Vignes Cotes de Rhone 2012, illetve a borjú mellé a málna, áfonya illatát idéző Tables de Bacchus.