Francia rakott burgonya, camambert sajttal (Tartiflette)

Melengető, krémes, toroksimogató, gyors és egyszerű.  Ennyi lenne, ha  csak néhány szóban akarnánk összefoglalni  a Tartiflette lényegét. Ha szeretnél tudni róla, akkor beszéljen az írott sorok helyett maga a recept, amit itt olvashatsz:

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya,
  • 3 vörös hagyma,
  • 250 g húsos szalonna (bacon),
  • 5 dkg vaj,
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 3 x 120 g camambert jellegű sajt, vékonyan felszeletelve
  • Fűszerek: Só, bors,

A burgonyát héjában megfőzzük.
Közben egy nagy lábosban pirítsuk meg a vajon a felkarikázott hagymát,  adjuk  hozzá a felkockázott bacont.
Fűszerezzük sóval, borssal. Löttyintsük hozzá a bort, majd néhány percnyi párolás után, adjuk hozzá a tejszínt is. Főzzük sűrűre ezt a szalonnás-hagymás krémet.
Egy jénai tál alját, oldalát kenjük ki vajjal. Hámozzuk meg a burgonyát, karikázzuk fel és béleljük ki vele az edény alját.
Locsoljuk meg a hagymás-baconos-tejszines mártás felével. Fedjük be a fele adag felszeletelt sajttal. Tegyünk erre egy újabb sor burgonyát, locsoljuk meg a mártással, majd fedjük be a megmaradt sajttal.
Melegítsük elő a sütőt kb. 200 fokra és nagyjából 20 perc alatt süssük készre.
Kínáljunk mellé zöldsalátát.

Categories: Receptajánló