Füstöltél már teával?

Az utobbi években a gasztronómia világában óriási divat a füstölés. Népszerű alapanyag hozza az akác, a cseresznyefa, vagy éppen a tea.
A teával füstölés otthoni körülmények között is könnyedén kivitelezhető. Egy lábos alját vastagon béleljük ki alufóliával, majd erre szórjunk rá egy maroknyi teafüvet, ugyanennyi cukrot és fűszereket, ízlés szerint. Tegyük a tűzre és hagyjuk, hogy néhány perc múlva füstölögni kezdjen.
Helyezzünk erre egy párolóbetétet és tegyük rá a húst. Fedjük le az egészet  alufóliával, hogy a füst, ne szökjön meg. 15-20 perc alatt készre párolódnak.
Hszün, a kantoni füstölési mód.
A húsokat elősütik, majd zárt térben felakasztják. Alatta egy dróthálóra fektetik az izzó faszenet tartó edényt, amit faforgáccsal, cukorral vagy tealevéllel borítanak be, 15-20 percig.

teafust

Teafüstölés alapjai:

  • A tea lehet zöld tea, vagy Earl Grey, vagy bármely más illatos tea.
  • Ajánlott aromák: csillagánizs, kömény, koriander, fahéj, öt-fűszer por és citrusfélék héja. Ez mind jó lehetőség.
  • Cukor, lehetőleg barna cukor, így borostyánosabb lesz a hús színe, íze édesebb.
  • Lehet hozzátenni egy kevés fehér rizst is, segítségével a gőzölés alatt jobban érvényesül a többi hozzávaló aromája.