Gasztrohónap a Török Intézetben

 Izgalmas gasztronómiai programsorozatot szervez a tavaly szeptemberben megnyílt budapesti török kulturális központ. A Yunus Emre Intézet tematikus hónapjának sokszínű eseményei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő eseményt.

Lokum, baklava, döner kebab,  joghurtos padlizsán, dolma, simit, török kávé,bulgursaláta, szárított gyümölcsök, pörkölt csicseriborsó, lahmacun, vagy börek — ugye milyen ismerős nevek? Ha szeretnél többet megtudni a mesés kelet gazdag ízvilágáról, az autentikus török ételek elkészítéséről, az ország szerteágazó gasztronómiai tradícióiról, vagy arról, mit és hogyan vett át a magyar konyha a törökből, látogass el a Yunus Emre Intézetben, ahol a február a török gasztronómia jegyében telik.

  • A programsorozat a népszerű Török Kávéházi Esttel indul február 5-én, szerdán. „Az imám elájult – avagy a török gasztronómia titkai” című előadáson fény derül arra, milyen volt a szultánok konyhája, milyen alapanyagokat vett át a magyar konyha a törökből, és hogyan vált Isztambul a világ egyik új gasztrofővárosává. Az estet minibazár zárja, ahol török édességek, szárított gyümölcsök, dió, mogyoró, kávé, tea emlékeztet majd a török bazárok forgatagára.

Török Kávéházi Est_gasztro_2014.02.05_poszter

  • Február 14-én, pénteken, egy Budapesten élő török séffel beszélgethetnek a török konyha rejtelmeiről azok, akik már elsajátították a török nyelvet.
  • Az ezt követő napon, egy főzőkurzus keretében a törökül még nem beszélőknek is lehetősége nyílik a séfünkkel való találkozásra, ahol megtanulhatják hogyan készül az „Uralkodó kedvence” vagy a „Szultán pudingja”.
  • Február 17-én, hétfőn, az egyre népszerűbb török filmművészet is helyet kapott a programsorozatban a Yunus Emre Török Mozi Esten, a „Dinnyehéjból hajót készíteni” című filmet tekinthetik meg az érdeklődők.
  • Február 22-én, szombaton, egy egész napos kerámia workshop várja azokat, akik a kézügyességüket szeretnék kipróbálni, . Miközben formáznak, festenek, és égetik a saját kezűleg készített török tálat, tányért és csempét, a résztvevők azt is megtudhatják mi az izniki kerámia, milyen szerepet játszik egy nép életében a fazekasság, és hogy melyek a leggyakrabban használt színek a török kerámiákon.

 

A gasztrohónapot egy exkluzív török vacsora zárja, ahol a gazdag menü varázslatos ízei és a külön erre az alkalomra alkotott, a 13. századi misztikus költő, Yunus Emre versei által ihletett design garantálja a felejthetetlen élményt. Ha szeretne ott lenne ezen a különleges vacsorán, kövesse a Yunus Emre Intézet (facebook.com/yunusemre.budapest)  és a BBC Good Food (https://www.facebook.com/pages/GoodFood-a-Vil%C3%A1gkonyha/330486116991690) facebook oldalát!