Sütik és kultúrák: Govardhana-púdzsá, a bőség ünnepe

A Krisna hívők idén október utolsó hétvégéjén rendezik meg a Govardhana-púdzsá fesztivált, amely során Krisna egyik különleges gyermekkori kedvtelésére emlékeznek. Az ünnep része, miként minden évben, hogy több tonnányi édességet ajánlanak fel a hívek az Úrnak. Ezek tojásmentes, egészséges indiai finomságok, melyek erőszakmentes gazdálkodásból származó helyi tejtermékekből készülnek, de vegán, tisztán növényi ínyencségeket is előállítanak.

IMG_0110Különlegesség, hogy tűz nélkül, gyúrt, kevert süteményeket ilyenkor bárki készíthet az Úrnak, aki betartja a szigorú higiéniai előírásokat, és az alapanyagokra vonatkozó szabályokat. A sok-sok édes ajándék a felajánlási ceremónia után kiosztásra kerül a vendégek között. Krisna-völgyi hagyomány, hogy a fesztivál utáni első tanítási napon a helyi Krisna hívő gyermekek körbejárják a közeli somogyi településeket és édességekkel ajándékozzák meg a környező iskolásokat.

Az ünnepről, a sütés-főzés rejtelmeiről és a legfinomabb tojásmentes édességreceptekről Hémángí deví dászít (Stefán Helgát) a Vegavarázs szerkesztőjét, A kerttől a konyháig c. könyv szerzőjét kérdeztük.

- Második szakácskönyved jelenik meg az idén, és mind a kettő a vegetáriánus étkeket ajánló mű. Miért döntöttél a vegetáriánus életmód mellett és miként építhető ez be a konyhaművészetbe általában?
Elsősorban egészségügyi okokból lettem vegetáriánus, de később az érvekhez felsorakozott az erőszakmentesség és az erkölcs is. A vegetáriánus konyha nagyon színes és izgalmas, nézeteim szerint még kiaknázatlan terület. Szeretném bebizonyítani az embereknek, hogy a vegetáriánus ételek vonzóak és ízletesek, nincs szó lemondásról, vagy élvezhetetlen ízekről. A főzőtanfolyamaimon gyakran tapasztalom, hogy hatalmas élményt jelent húsevőknek és sokszor még gyakorló vegetáriánusoknak is, amikor közelről tapasztalhatják az igazi vegetáriánus ételek sokszínűségét. A vegetáriánus főzést éppúgy tanulni kell, mint bármely más konyhakultúrát.

- Magad is Krisna-hívő vagy. E hét végén tartjátok az egyik legnagyobb vallási ünnepüket, az ún. Govardhana-púdzsát, amikor is mintegy 2 tonna édességet ajánlanak fel Istennek. Mesélnél egy kicsit erről az ünnepről, és hogy mi ennek a célja, és mi hogyan készíthetünk – ha szeretnénk – ilyesmit Govardhana-Lálának?
Ez az időszak nagyon különleges a Krisna-hívők számára. Govardhana-púdzsá ünnepe egy jó alkalom, hogy szolgáljuk az Istenség Legfelsőbb Személyiségét. Ezen az ünnepen arra emlékezünk, ahogy Krisna kisujjával felemelte a Govardhana hegyet és egy ernyőként tartotta azt szülőfalujának lakói fölé, hogy megvédelmezze őket a lezúduló borzalmas esőtől, amelyet Indra bocsátott a lakókra, amiért nem mutatták be a félisteneknek kijáró áldozatokat. Ez a történet szentírásainkból nagyon szépen elmagyarázza, hogy miként védelmezi meg az Úr híveit. Ugyanakkor ez az ünnep egy lehetőség is, hogy finom ételeket és főleg édességeket ajánljuk fel Govardhanának, aki Krisna elmondása szerint – ahogy a szentírásokban elbeszéli ezt – nem különbözik Tőle. Az Úr azt javasolta, hogy a félistenek imádata helyett az emberek a Legfelsőbbet imádják, valamint azokat a szent helyeket, ahol Ő megjelenik, amelyek lelki értelemben azonosak Ővele. Az imádat része azóta is, hogy az emberek több tonna édességet ajánlanak fel az Úr e különleges formájának, Govardhana-Lálának. Ez egy bőségünnep is egyben. Amilyen mértékben mi kifejezzük odaadásunkat az Úr felé, ő olyan mértékben viszonozza áldozatainkat, ajándékainkat, szeretetünket. A több tonna édes finomság ennek jelképe.

- Kérlek, ossz meg velünk olyan receptet, amelyet erre az ünnepre ajánlasz.
Ha már Govardhana-pujáról van szó, akkor az embernek kizárólag édesség jut eszébe. Gyakran készítek almás bélest, ami nagyon gyors és egyszerű édesség. Ennek a változatnak vékony és ízletes a tésztája, valamint sok benne a töltelék, amelyet durvára vágott dióval szórunk meg!

Hémángí deví dászí ünnepi édessége

Almás béles

Hozzávalók a tésztához:

 • 20 dkg teljeskiőrlésű liszt
 • 20 dkg fehér tönkölyliszt
 • 20 dkg vaj (vegánoknak margarin)
 • 10 dkg fruktóz vagy cukor
 • 3 evőkanál tejföl vagy joghurt (vegánoknak pl. rizstej)
 • fél csomag sütőpor


Az almás töltelékhez:

 • 2 kg alma
 • 5 evőkanál nádcukor
 • 1 marék zsemlemorzsa
 • fahéj
 • 5-10 dkg durvára vágott dió

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát két részre szedjük, az egyik részét kinyújtjuk, és kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, majd megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával. Az almát lereszeljük, néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Ezután megcukrozzuk, hozzáadjuk a fahéjat és elkeverjük. A tölteléket a tepsiben lévő tésztalapra tesszük, szépen elegyengetjük és megszórjuk a dióval. Kinyújtjuk a másik adag tésztával, amit aztán a töltelékre borítunk. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon. Elég hamar készen van, kb. 30 perc alatt.

forrás: krisna.hu

vegavarazs.hu