Kacsamáj, libamáj…a sztárok így készítik!

Az ünnepi menüsort kezdhetjük egy csipetnyi luxussal. A libamáj, vagy kacsamáj számos varriációban elkészítve, szomorodniban, vagy tejben áztatva omlós, ízletes előétel lehet. Az RTL Klub Vacsoracsata c. műsorában néhány hazai híresség ínycsiklandó recepteket mutatott be;  Így készül a kacsamáj, libamáj, Ernyey Béla, Csomor Csilla, Détár Enikő és Peller Mariann konyhájában!

Csomor Csilla előétele:Libamáj salátaágyon

Hozzávalók:  csomor

  • 500 dkg libamáj,
  • 4 ek. balzsamecet,
  • 3 ek. olívaolaj,
  • 2 ek. méz,
  • só, bors

Friss, vegyes saláta

A körülbelül 1,5 cm-re szeletelt libamájat megborsozzuk, és meglocsoljuk oliva olajjal, majd serpenyőben hirtelen arany barnára sütjük.

Óvatosan meglocsoljuk a balzsamecettel és hozzáadjuk a mézet. Tálaláskor a langyos libamájragut a salátára halmozzuk és meglocsoljuk egy kevés balzsamecetes lével.

Détár Enikő előétele: Akácfahordóban érlelt szilvapálinkában pácolt libamáj kalácson

Hozzávalók:detere

  • 80 dkg libamáj,
  • 30 dkg aszalt szilva,
  • 15 szelet sovány baconszalonna,
  • 1 liter étolaj,
  • kalács

A libamájat vágjuk kisebb darabokra, daráljunk rá borsot.

Mindegyik szelet mellé tegyünk egy aszalt szilvát, majd göngyöljük fel a szalonnával.
Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a begöngyölt libamájat, majd közepes lángon mindkét oldalát süssük pirosra.

Ernyey Béla előétele: Kacsamájparfé lilahagyma lekvárral

Hozzávalók:
500 gr hizlalt kacsamáj, kevés kacsazsír, durva tengeri só ernyei

A májat megmosunk, papírtörlővel megszárítjuk, majd a 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és csak akkor vesszük ki, amikor gyöngyözni kezd és kevés zsírt ereszt (kb.10perc). Ekkor edénnyel együtt 10 percre a hűtőszekrény mélyhűtőjébe tesszük. Onnan kivéve megkenjük kevés kacsazsírra, meghintjük a sóval és azonnal visszarakjuk a sütőbe, amit közben intenzívre állítottunk. (alul-felül,180 fok) Amikor vékony barna kéreg jelenik meg a széleken, kivesszük és vékony szeletekre vágva forrón tálaljuk, pirított molnárkán, vagy kalácson. Mellé két fej lilahagymából és kevés kristálycukorból állandó kavarás mellett lekvárt főzünk.

Batyu:
Frissen szeletelt füstölt sonkaszeletek közepébe kecskesajt darabkákat göngyölünk, a póréhagymából hasított sálakkal összekötjük.

Peller Mariann előétele: Birsalmás libamájtorony

Hozzávalók:
1 kg libamáj, 1 kg alma, 1 dl birsalmás balzsamecet, 5 dl olívaolaj, 1 dl balzsamecet szósz, 2 cserép bazsalikom, 1 cserép menta, 1 cserép rozmaring, 2 cserép snidling, 1 üveg száraz Cherry, vagy szomorodni
Megsütjük a libamájat. Az almák magházát kiszúrjuk, és héjastól egy centis szeletekre vágjuk. Vajon megsütjük, majd megcsorgatjuk birsalmás balzsamecettel még a serpenyőben. Hagyományos almából is készülhet.
Fotók: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Forrás  és további sztárreceptek olvashatók a www.vacsoracsata.tv.hu oldalon