Kastély a Kárpátokban -erdélyi gasztrokalandozások Ugron Zsolnával

Vasárnap izgalmas sorozat indult  „Kastély a Kárpátokban” címmel Paprikán.
A csatorna népszerű szakácsa Serényi Zsolt a Zabolai Mikes Kastély úrnőjével, Ugron Zsolnával idézi fel az erdélyi arisztokrácia múlt századát, a táj jellegzetes ételeit, szokásait és néphagyományait. A sorozatnak köszönhetően elmerülhetünk Székelyföld lélegzetelállító szépségében, a Kárpátok ezen festői szegletében.

ugraizsolna Ugron Zsolna Kolozsváron született, apai felmenői Erdély egyik legősibb nemesi családjához tartoznak. Televíziós újságíróként dolgozott Budapesten, mígnem Erdély újra be nem tört az életébe: hozzáment egy bengáli arisztokrata és egy erdélyi grófnő fiához. Két gyermekükkel azóta is egy kis erdélyi faluban, Zabolán élnek, őseik kastélyát és birtokát újítgatva.

fotókredit: www.sajtoklub.tv/Tv Paprika

Zsolna először szakácskönyvet akart írni, majd rábeszélték egy regényre, melyben a saját és férje gyermekkori ill. gyermekkorában hallott családi történeteit meséli el, egy szerelem köré fűzve. Azonban a vágy, hogy másokkal is megossza a kincsként őrzött évszázados receptúrákat, nem csillapodott. A hazai gasztrocsatorna pedig éppen egy hasonló koncepción alapuló hiánypótló műsor tervét fontolgatta. Majd jött a nagy ötlet és mintha csak egymást keresték volna, talált egymásra az írónő és a Tv Paprika.

A Kastély a Kárpátokban című sorozatban Zsolna a nagymamája kézzel írott könyvéből vett százéves recepteket mutat be. Ezekből aztán kiderül, hogy az őzgerincet fel lehet adni ribizlizselével, de hecsedlilekvárral töltött, borban párolt almával is. S hogy a ma méltatlanul mellőzött pástétomok is igen jól megállják a helyüket uzsonnára, legyenek akár borjúból vagy nyúlból.

Az első adásban megismerkedhettünk egy ízletes citromos csikével, valamint Zseni néni székely tyúkhúslevesével gyömbérrel, sáfránnyal, grízgaluskával.

forrás és további receptek: tvpaprika.hu