Kávéházi kedvencek: Rákóczi túrós

Vannak örök érvényű bölcseletek, és vannak örök kedvencek.

Ahogy nagyanyáink tanították „csütörtökön menj kávéházba a barátnőiddel drágám, pénteken már mindenki ott tolong,  a hétvége pedig a családé!”

Kávéházba járni jó dolog, még ha nem is engedhetjük oly gyakran meg magunknak, mint anno 100 évvel ezelőtt.  Egy kicsit régimódi, egy kicsit elegáns. És persze mehetünk kedden is csak legyen az örök kedvencekből a Dobos-ból, a Rigó Jancsiból, vagy a Tátra csúcsból. Mert a jó sütemény, a kellemes belsőépítészeti környezet, nyáron a terasz, a panoráma, a szívélyes kiszolgálás mindenkor, a kávé mellé automatikusan járó ásványvíz, amit sajnos sok helyen elfelejtenek, ez mind szükséges ahhoz, hogy eltölthessünk egy kellemes, meghitt kávéházi délutánt. Valahol.

rakoczituros

Rákóczi túrós

Ez a süti sohassem volt a híres fejedelem kedvence, nincs is semmi köze a történelmi eseményekhez, de Rákóczi János, 20. században élt szakácsmester  alkotása már a magyar konyha jó hírét öregbíti a nagyvilágban.
Rákóczi János 4 aranyérmet is nyert Bécsben, Frankfurtban és Berlinben. Az 1958-as világkiállításon a 66 nemzetközit szakácshíresség közül beválasztották a legjobb hatba! Szeretett alkotni, másik ismert étele a Rákóczi borjú java.
A túrós sütemény receptje az 58-as Brüsszeli világkiállítás óta vált ismerté.

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg mazsola,
  • 1 dl tejföl,
  • citromhéj

Barackíz

A habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor

Egy nagy tálba dolgozzuk össze a tésztához valókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a  vajat, a tojássárgákat, a tejfölt. Gyúrjuk össze és egy órára a hűtőbe téve pihentessük.
A töltelékhez a tojás sárgákat a cukorral keverjük krémesre, majd morzsoljuk bele az áttört túrót, tejfölt, a mazsolát, és a citrom reszelt héját. Legvégül keverjük hozzá a 2 tojás felvert habját.
A tésztát nyújtsuk ki ceruzavastagságúra, majd fektessük egy közepes (20 x 30-as), vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Villával megszurkáljuk és 180 fokon 10 percig elősütjük. Ezután kenjük rá a baracklekvárt, majd a túrós tölteléket. Így sütjük még 20 percig.  A fehérjéket verjük kemény habbá verjük a porcukorral, és simítsuk rá a túrókrémre, vagy csillagos csővel ellátott nyomózsák segítségével berácsozzuk.
Sütőben visszatéve még pár percig sütjük, majd legalább 10 percig szárítjuk.  Vizes késsel szeleteljük.

-agave-