Krémes és nagyon csokis – 2 csodás tavaszi torta!

A Cukormáz blog tortasulija népszerű volt nálunk, Edinától két fenséges ízű receptet válogattunk össze az ünnepi hangulat jegyében.  Vannak egyszerű torták és olyanok is, amelyek megérik a fáradtságot.Mutatunk példát mindkettőre. Krémes és nagyon csokis torták következnek!

 

Fehércsokis virágos torta

Ez a torta nem éppen a “gyorsan üssünk össze valamit” kategória, de megéri a munkát.Az a jó benne, hogy lehet előre dolgozni hozzá (csokirudak gyártása, virágok elkészítése), sőt, kell is!
Piskóta így készült: 4 tojás, 25 dkg cukor, 2 dl olaj, 2 dl narancslé ( vagy más gyümölcslé), 30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor

A sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Állandóan kevergetve hozzáadjuk az olajat, majd a gyümölcslevet.
A lisztet, a sütőport elkeverjük, majd hozzáöntjük azt is. Sütőpapírral bélelt tortaformába (26cm-es) öntjük és 180 fokon, légkeveréssel 40-45 pecig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.

Cukormáz-fehércsokirúd torta2
Krém: 500g túró, 1 dl epres joghurt,-500g eper, 3 ek. eperlekvár, porcukor ízlés szerint, 4dl Hulala habtejszín (vagy Cukrászkrém)
A túrót alaposan összetörjük és az epres joghurttal összekeverjük.Az epret apróra vágjuk, majd az eperlekvárral együtt a túróhoz adjuk.
Annyi porcukrot adjunk még hozzá, amennyire édesre szeretnénk, de tehetünk helyette még eperlekvárt is édesítés gyanánt.
Verjük fel a tejszínt és keverjük össze a túrós-epres krémmel.A piskótát vágjuk 3 lapra és kenjük meg a krémmel.
Ezután mehet is a torta a hűtőbe.
A díszítéshez:
- 3 dl Hulala habtejszín,
- csokirudak,
- 150g zöld marcipán
-150g sárga marcipán
- kb. 60g fekete vagy sötétbarna marcipán
-szalag
A fehér csokirúd így készült:
Fóliából vágjunk ki akkora téglalapokat, amekkora rudakat szeretnétek.  Az egyik hosszú széléig kell bekenni fehér csokival, és tekerjük fel a csokiig. Rögzítsük a fóliát cellux-al, hogy ne nyíljon szét és tegyük be a fagyasztóba néhány percre.A ragasztásnál vágjuk le a fóliát és meg is van a csokis rúd. (A csokirudakon irattartó fóliával csináltam, ami két oldalán nyitott.  kb. 60 db kell egy 26 cm-es torta köré.)
A tejszínt verjük kemény habbá, és kenjük be vele a tortát minden oldalról.
Az oldalára tehetünk jó vastagon, mert a csokirudak ahhoz fognak hozzátapadni.
A csokirudak mellett a sárga virágokat is pár nappal előre megcsináltam, egy 12 szirmos gerberakiszúróval.
tavaszitorta1

Összeállítása:

A zöld marcipánt fokhagymanyomón átnyomva a tortára szórtam, majd a virágokba alulról fogpiszkálókat szúrtam és belenyomogattam a tortába.Végül körberaktam a csokirudakkal, átkötöttem a szalaggal és voilá!:)

Tavaszi csokitorta

 

Hozzávalók a piskótához: 7 tojás, 7 ek liszt, 7 ek kristálycukor, késhegynyi szódabikarbónaKrémhez: 3/4 l tej, 35 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 3 kk kakaópor, 25 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, kb. 1 dl rum

Csokibevonathoz: 150 g étcsoki, 150 g tejcsoki, 250 ml habtejszín, 250 g vaj

tavaszi csokitorta

Elkészítése:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük, mí kemény és fényes lesz. Hozzáadjuk a tojássárgákat, amivel további 4-5 percig verjük még. Végül hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezzel már csak összeforgatjuk, könnyedén elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tortaformában sütjük kb 30 percig, 170 fokon. Ezután kihűtjük, majd 3 lapra vágjuk.
Miközben a torta sül, megcsináljuk a krémet. Ehhez a tejből, a lisztből, a kakaóból, a vaníliával sűrű krémet főzünk, majd teljesen kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt krémet adagonként hozzákeverjük, rummal ízesítjük (ízlés szerint).
A lapokat megkenjük a krémmel, összeállítjuk a tortát és a hűtőbe tesszük, míg elkészül a csokibevonat.
A csokibevonathoz a kétféle csokit apró kockákra törjük. A tejszínt felforraljuk és a csokira öntjük, majd simára keverjük. Ha nagyjából lehűlt, darabonként belekeverjük a puha vajat is.
Most már csak az utolsó simítások vannak hátra. A csokibevonatot a tortára kenjük, és a hűtőbe tesszük dermedni. Díszíthetjük csokidarabokkal, cukrokkal, gyöngyökkel, mogyoróval, dióval vagy akár gyümölccsel.