Ma ünnepeljük a sör világnapját!

Budapest, 2015. augusztus 07. – A Magyar Sörgyártók Szövetsége kezdeményezésére most először ünnepelték a Sör Világnapját Magyarországon. A Sörszövetség „Sör mi több” eseménysorozata keretében, hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a nemzetközi ünnephez. Az eredetileg Amerikából indult világnap alkalmából szakértők grill és barbecue különlegességeket, valamint velük harmonizáló sörfajtákat párosítottak.   

A nemzetközi sörünnep gondolata a kaliforniai Santa Cruzból indult világhódító útjára. Minden év augusztusának első pénteki napján, arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki valami sörös újdonságot. A világnap célja, hogy összehozza a sört szerető baráti közösségeket és egyesítse a sörbarát nemzeteket a sör zászlaja alatt. Ezen a napon megünnepeljük a sör készítőit és felszolgálóit is. A jeles nap alkalmából a „Sör mi több” csapata Vásárhelyi István sörgasztronómus és Stoller Márton grillmester segítségével kiváló minőségű húsokat társított, ízben harmonizáló sörfajtákkal. „A hazai sör megérdemel egy önálló ünnepet, amiből reményeink szerint hagyomány válhat. Arra biztatunk mindenkit, hogy próbálja ki a sör és a kedvenc ételei párosítását, legyen az grill vagy éppen más gasztronómiai fogás,” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

  Csokoládés zamatú, testes Porter-sör, belga élesztővel erjesztve

Csokoládés zamatú, testes Porter-sör, belga élesztővel erjesztve

Calisthenics és kalória

A street food és a sör világnapi találkozását egy olyan sportág bemutatkozása előzte meg, amely pályája számos közös vonást mutat a hazai sörös mozgalommal. A saját testsúlyos mozgásformák a sörhöz hasonlóan ősidők óta léteznek és napjainkban élik reneszánszukat. Mindkettő akkor élvezhető igazán, ha közösségben, a barátainkkal együtt vagyunk.

 A sportolás és a sör fogyasztás esetében is kiemelten fontos a mértékletesség. Ez a sportban a fokozatos terhelést, a sör tekintetében pedig a mértéktartó, felelős fogyasztást jelenti. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta legfeljebb 4 dl sör elfogyasztása ajánlott.

 „Az egészséges, aktív felnőtt életmódjába, belefér egy pohár sör elfogyasztása, ugyanis a testsúlynövekedést minden esetben a kiegyensúlyozatlan étrend és bármilyen élelmiszer túlzott mennyiségű fogyasztása okozza. ” – erősítette meg a Radányi Norbert street work out edző. Kevésbé ismert tény, hogy a sör kalóriatartalma alacsonyabb, mint más szeszes italoké. Az erjesztett italok kalóriatartalma kb. 50 kcal/100 ml, az alkoholmentes söré pedig 20 kcal/100 ml körül alakul. Ez azt jelenti, hogy egy pilsner vagy lager típusú sör (45kcal/100 ml) átlagosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy pohár narancslé (43-48 kcal/100 ml).

Categories: hírek

Tags: ,