Melyik almafa lesz Magyarország kedvence?

Háromállomásos roadshow indul!

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program kommunikációs kampányának keretében háromállomásos roadshow indult útnak Keressük Magyarország kedvenc almafajtáját! néven. A rendezvénysorozat célja, hogy az iskolagyümölcs-programmal és annak céljaival a magyar lakosság minél szélesebb köre megismerkedhessen. A kóstoltatással egybekötött szavazás során ugyanis kiderül, melyik almafajta a legnépszerűbb Magyarországon. Az érdeklődők hat héten keresztül szavazhatnak, a végeredmény július végén, a program zárókonferenciáját megelőző sajtótájékoztatóján derül ki.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, melynek küldetése, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. Ezt kívánja nyomatékosítani a program Keressük Magyarország kedvenc almafajtáját! nevű roadshowja is, melynek nyitórendezvényét Nyíregyházán tartották. A rendezvénysorozat célja – a helyes táplálkozás fontosságának hangsúlyozásán túl –, az Iskolagyümölcs-program, valamint a magyar alma népszerűsítése, illetve országimázs építése is. A nagyszabású kezdeményezés a Vidékfejlesztési Minisztérium által 2013-ban indított almakampányhoz kíván csatlakozni, felhívva a figyelmet a magyar almatermő vidékek és a hazai almafajták megismerésére, azok fogyasztásának ösztönzésére.

Alma

Melyik lesz Magyarország kedvence?

A résztvevők kóstolást követő helyszíni szavazással választhatták ki kedvenc almafajtájukat. A vidám hangulatról az Alma Együttes gondoskodott, melyet gyümölcsös kézműves-foglalkozás, gyümölcslufi-készítés, arcfestés és játékos kvíz egészített ki. Az érdeklődőket izgalmas nyeremények várták.

Nyíregyháza után Budapesten (június 7-én) és Győrött (június 14-én) kerül sor további helyszíni szavazásra, izgalmas gyermekprogramok kíséretében. A helyszíni szavazáson kívül online szavazásra is lehetőség nyílik a http://kedvencalmafa.hu microsite-on május 31-e és június 14-e között. A szavazatok összesítését követően a győztes almafajtát a július végén tartandó zárókonferencia sajtótájékoztatóján jelentik be.

„A háromállomásos roadshow nemcsak kreatív, de hasznos kezdeményezés is. Azáltal, hogy a gyerekek megkóstolják a jelölt almafajtákat, meg is ismerik azokat, ezzel nőhet a valószínűsége annak, hogy a jövőben előszeretettel fogják fogyasztani” – mondta Bittsánszky Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében a Kormány 2010 óta 500 millió forintról 1.200 millió forintra emelte a költségvetés hozzájárulását, amely lehetővé tette hazánkban, hogy a tanév során a kezdeti 277.000 gyermek helyett mára már 2.032 iskola több mint538.000 diákja kapjon heti legalább két alkalommal, legalább kétféle gyümölcsöt. Így ma már a program keretében több mint 45 millió adag gyümölcs és gyümölcslé kerül kiosztásra az iskolákban. A programhoz összesen 25 EU-tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve.

Categories: Egészség