Mákos guba (hagyományos karácsonyi recept)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4-5 db szikkadt kifli
  • 4,5 dl tej
  • 8 evőkanál darált mák
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál méz (helyettesíthető porcukorral)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanálnyi reszelt citromhéj
  • 2 evőkanál vaj (ebből 1 evőkanál a tűzálló tál kikenéséhez)

Elkészítés:

1.)    Egy tűzálló tálat kivajazunk.

2.)    A kifliket karikákra vágjuk és egy nagy tálba tesszük.

3.)    Egy lábasban felforrósítjuk a tejet ( a lábasba először fél deci vizet öntünk, nehogy a tej leégjen). Felolvasztjuk benne a vajat, a vaníliás cukrot, a mézet.

4.)    A tejet ráöntjük a kiflikarikákra, jól összekeverjük, hogy a tej minden oldalról átjárja.

5.)    A mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.  Rászórjuk a kiflire és óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön nagyon össze.

6.)    Az egészet elterítjük a kivajazott tűzálló tálban és 180 fokos sütőben 5-10  percig sütjük