Omlós tészta készítése


Omlós tészta készítésének két fontos szabálya van:

1.) Az arányok betartása, a „3:2:1 szabály”, vagyis 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, vaj vagy margarin, 1 rész porcukor

2.) A gyorsaság. Az omlós tésztát nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor a zsiradék felmelegszik, megolvad és a tészta túl lágy lesz.. Az ilyen tészta sütés után nem omlós, hanem porhanyós lesz, szétesik.

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk és hozzá adjuk a vajat. Morzsalékosra gyúrjuk, hozzágyúrjuk a porcukrot és egy tojás sárgáját. Amikor már egyneműsödött, cipó alakura formázzuk. Az egész művelet néhány percig tarthat csak. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább fél órát. Utána darabolhatjuk, nyújthatjuk az éppen aktuális receptünknek megfelelően.