Túrótorta (sült, omlós tésztás változat)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj vagy margarin (egy 250 gr-os kocka margarin fele)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás sárgája (a fehérjével megkenjük majd a félig megsült tésztát)

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítés:

Omlós tésztát készítünk:

:A lisztet átszitáljuk és hozzá adjuk a vajat. Morzsalékosra gyúrjuk, hozzágyúrjuk a porcukrot és egy tojás sárgáját. A fehérjét félretesszük, később szükség lesz rá. Amikor már egyneműsödött, cipó alakura formázzuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben fél órát pihentetjük Amikor kivesszük a hűtőből lisztezett deszkán, vagy két folpack réteg között kerekre nyújtjuk, kb. 3 mm vastagságúra. majd egy kerek, hullámos szélű, kivajazott tortaformát kibélelünk vele.. Villával sűrűn megszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben ne emelkedjen fel.(Ez a célja annak a módszernek is, amikor sütőpapírt teszünk a tésztára és azon magvakat helyezünk el nehezéknek) 180 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből és megkenjük a félretett tojás, kissé felvert fehérjével. Erre azért van szükség, hogy amikor ráöntjük a tölteléket, az ne áztassa el a tésztát. Visszatesszük a sütőbe egy percre.

Eközben elkészítjük a tölteléket, ami csak annyiból áll, hogy a hozzávalókat összekeverjük.

Kivesszük a tésztát a sütőből és lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Beleöntjük a tölteléket a tésztakosárba, (ne ijedjünk meg, hogy nagyon folyékony, a végeredmény nem ilyen lesz) és 160 fokon 30-35 percig sütöm. Fogyasztás előtt legalább 3-4 órát hűtőben tartom.