Burgundi marharagu

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 kg marha színhús
  • 1 kg sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 6-8 dl vörösbor
  • 2 evőkanál libazsír (vagy olívaolaj)
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)
  • 8 db babérlevél
  • 2 kiskanálnyi kakukkfű
  • 1 kiskanálnyi rozmaring
  • 1 kiskanálnyi borsikafű
  • 3-4 szem őrölt borókabogyó
  • Só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1.)    A húst megmossuk, hideg vízben kiáztatjuk, lecsepegtetjük és nagyobb darabokra vágjuk (kb 3-4 cm-es kockákra).

2.)    Egy széles lábosban felforrósítjuk a libazsírt és átpirítjuk benne a húst, hogy minden oldala kicsit megkérgesedjen.

3.)    Sózzuk, borsozzuk és annyi vörösborral öntjük fel, hogy éppen ellepje.  Beleszórjuk a fűszereket, és fedő alatt lassú tűzön pároljuk.

4.)    A sárgarépát megtisztítjuk és kb 3-4 cm-es darabokra vágjuk.

5.)    A vöröshagymát megtisztítjuk és felnegyedeljük. (Ha nagyobb darab, akkor nyolcadolhatjuk.)

6.)    A húshoz adjuk a répát, vöröshagymát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket és tovább pároljuk lassú tűzön legalább 3 órát.

7.)    Időnként megkevergetjük és ha szükséges még utánaöntjük borral vagy egy kis vízzel

8.)    A végén a keményítőt elkeverjük 2-3 evőkanál hideg vízzel és ezzel besűrítjük a ragut.

Tipp: egy éjszakára bepácolhatjuk a húst vörösborban a fűszerekkel együtt!

Köretnek a legjobb hozzá a burgonyakrokett, zsemlegombóc, krumplinudli vagy spagetti.