Kakukkfüves sült sütőtök krémleves

Hozzávalók (4 személyre):

Kakukkfüves sült sütőtök krémleves

Kakukkfüves sült sütőtök krémleves

  • 1 db kb. 1 kg-os sütőtök
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kiskanálnyi kakukkfű (lehet szárított is)
  • 3 evőkanál méz
  • 1 citrom leve
  • 1-1,5 liter zöldség leves vagy húsleves alaplé (lehet leveskockából is)
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors, szerecsendió,
  • 10 dkg tökmag a tetejére

Elkészítés:

A sütőtököt  félbevágjuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük. (Kb 1 óra). Az olaj-vaj keverékén megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk a kakukkfűvel, beletesszük a mézet, a megtisztított, kockákra vágott burgonyát és felöntjük a vízzel (beleteszem a leveskockát). Sózzuk, borsozzuk. Amikor a burgonya megpuhult, hozzátesszük a magjától és héjától megtisztított felkockázott sült sütőtököt, belekeverjük a tejszínt, a citromlevet, egy percig együtt forraljuk, majd levesszük a tűzről. Összeturmixoljuk és ha szükséges még utánízesítjük.

Tipp: tálalásnál pirított tökmaggal szórjuk meg a tetejét!

További receptek:

Sütőtök krémleves