Szilveszteri korhelyleves (káposztaleves)

Hozzávalók:

  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 30 dkg parasztkolbász vagy sertésvirsli
  • 10 dkg erdélyi vagy kenyérszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 evőkanál liszt
  • Fél citrom leve
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • Só, bors

Elkészítés:

A szalonnát apróra vágjuk, a libazsíron üvegesre pároljuk a felkockázott vöröshagymával együtt. A tűzről félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk az átmosott, kinyomkodott savanyú káposztát. Felöntjük 2 l vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, zúzott fokhagymával. Lassú tűzön főzzük, Ízlés szerint teszünk bele egy kis citromlevet is. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Amikor a kolbász is és a káposzta is megpuhult elkeverjük a lisztet a tejföllel  és behabarjuk vele a levest.

Tipp: főzhetünk bele füstölt oldalast vagy csülköt is!