Töltött csirke gombás-májas töltelékkel (hagyományos recept)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 egész tisztított konyhakész bontott csirke
  • 1 db csirkemáj
  • 20 dkg gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 db zsemle vagy 3-4 szelet kenyér
  • 1 dl tej a  zsemle áztatásához
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 kiskanál majoranna
  • fél kiskanálnyi kakukkfű
  • fél kiskanálnyi borsikafű
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1.) A zsemléket beáztatjuk a tejbe.

2.) Az olajat felforrósítjuk és megfonnyasztjuk rajta az apróra felkockázott hagymát,  és a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a kakukkfűvel, borsikafűvel és 1 kiskanál majorannával. Fedő alatt puhára pároljuk. A vége felé hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.

3.) Közben a bontott csirkét alaposan kívül-belül megmossuk, 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 4.) Miután lecsöpögtettük, a belsejét sózzuk, borsozzuk és megszórjuk 1 kiskanálnyi majorannával.

5.)Egy tálban összekeverjük a tölteléket : a tejbe áztatott zsemlét kinyomkodjuk és kis darabokra tépkedjük. Hozzákeverjük a kissé lehűlt hagymás gombát, az apróra vágott májat, beleütünk egy egész tojást, kicsit még fűszerezzük és jól összekeverjük.

6.) A csirkét egy kiolajozott tepsibe a hátára fektetjük, a mellénél a bőrt egy kanállal fellazítjuk. Legcélszerűbb erre egy hosszú nyelű kiskanalat használni, ezzel végig fel tudjuk a csirke bőrét lazítani, anélkül, hogy  átszakítanánk azt..

7.)  Ezzel a kanállal óvatosan megtöltjük a bőre alatt a csirkét. A maradék tölteléket a csirke belsejébe töltjük A csirke belsejébe tehetünk egy megpucolt hagymát is (vagy egy almát, mandarint).

8.) A csirkét kívülről is alaposan besózzuk, meglocsoljuk olajjal, aláöntünk egy dl vizet, letakarjuk alufóliával.

9.) 190 fokos sütőben 90 percig sütjük.

Tipp: Hajában sült burgonyával tálaljuk! A fele sütési időben kb 45 perc elteltével, jól megmosott, közepes nagyságú, alufóliába csomagolt burgonyát helyezünk egy külön tálcán a sütőbe. 45-50 perc alatt megpuhul.