Ne hagyd ki! Lekvár és egy indiai egytál étel sütőtökből!

Hogy még változatosabban kerüljön a tányérra ez a rendkívül egészséges zöldség, két különleges fogást mutatunk be. Nemcsak a húshagyók ételét teszi változatossá a sütőtökös szabdzsi, hanem különleges köretvariáció lehet hús mellé. És hogy a befőzést télen is lehet folytatni remek példa rá a sütőtök lekvár.

Sütőtök lekvár

Hozzávalók:  kb. 2 kg-os sütőtök, 500 g cukor, 1 citrom leve, fél kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg

A sütötököt szeleteljük fel nagyobb darabokra és sütőben  45 perc alatt sutlekvarsüssük puhára. Belsejét kanalazzuk egy lábosba, majd a cukorral együtt főzzük. Ha túl száraz lenne, nthetünk alá fél deci vizet. Pürésítsük össze botturmix segítségével, majd adjuk hozzá a fűszereket és a citrom levét.
Főzzük további 20-25 percig. Öntsük át előkészített, fertőtlenített befőttesüvegekbe, és 5 percre állítsduk a feje tetejére  majd tegyük el száraz dunszt alá

Indiában a főétkezés fontos részét alkotják a szabdzsik, a változatos zöldségfélékből készült sűrűbb, vagy éppen hígabb raguk neve. Ennek az ételnek most a legfőbb alkotóeleme a sütőtök, a burgonya egy kevés paradicsommal.

Sütőtökös szabdzsi

Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök (kb.70-80 dkg), 4-5 nagyobb dara burgonya, 2 db paradicsom, kókuszolaj (vagy ghi), 1 kiskanál római kömény, fél kiskanál kurkuma, 1 kiskanál garam marsala, víz

A sütőtököt szeleteljük fel és a krumplival együtt tegyük sütőtálra. Forró sutotokosszabdzsisütőben, 35-40 perc alatt puhára sülnek. Ekkor hámozzuk le a héját és kockázzuk fel a sütőtököt és a burgonyát.
Kevés kókuszolajon (vagy tisztított vajon) pirítsuk meg a római köményt, adjuk hozzá a kurkumát, a garam maszalát, és máris adhatjuk hozzá a megtisztított zöldségeket. Dobjuk hozzá a feldarabolt paradicsomokat is. Öntsünk hozzá kevés vizet és 15 perc alatt pároljuk össze.

forrás: csatni.blogspot.com

A cikkhez kapcsolódó receptek:

Categories: Receptajánló