Nyári főzési praktikák a magyar sztárséftől

 

A főzés az egyik olyan tevékenység, amelyet kimondottan meghatároz az, hogy milyen évszakot írunk. Mit érdemes főzni és mire készüljünk fel, ha nyáron szeretnénk megállni a konyhában a helyünket. Ehhez ad segítséget Bereznay Tamás séf, akivel összeszedtünk néhány nyári tippet és trükköt a konyhába.

 

Ne bízzuk a véletlenre a hétvégi főzést

Nyáron a konyhánk gyorsan bemelegedik, ezért érdemes olyan ételt választani, aminek az elkészítéséhez nem kell sokat állni a hőségben, éppen ezért készüljünk elő a hétvégi főzésekre. Főzzünk gyorsan és egyszerűen elkészíthető könnyű, nyári fogásokat.

Készítsünk dupla adagot és variáljuk az ízeket

Vannak olyan ételek, melyeket többször is szívesen fogyasztunk, ezzel pedig nem is gondoljuk, hogy mennyi időt tudunk spórolni. Ha mindenki kedvencét főzzük, akkor ezekből készíthetünk dupla adagot! A készételek több napig is eltarthatók a hűtőben. Ilyen étel például a például a lecsó, melyet csak nyáron érdemes készíteni, mert ilyenkor van íze a paprikának és paradicsomnak. Ha elkészítünk egy alap lecsót – természetesen a füstölt szalonna nem hiányozhat belőle – azt sokféleképpen variálhatjuk: kolbásszal, tojással, pirított vajtökkel vagy cukkínivel, sült padlizsánnal és virslivel is kiegészíthetjük. Ráadásul a különböző napokon akár különböző köretet is tehetünk mellé – keverhetünk bele párolt rizst, galuskát vagy újburgonyát. És ezzel biztosítjuk, hogy senki nem unja meg a főztünket. Ezen kívül a lecsó kiváló kiegészítője lehet egy grillezett tarjának, csirkemellnek vagy filézett halszeletnek.

 Bereznay Tamas Vonjuk be a családtagokat

Nyáron sokkal többet van együtt a család, így a közös főzések is gyakoribbak. Bevonhatjuk a család tagjait is a főzésbe, és nem utolsó sorban a mosogatásba is, hiszen így gyorsabbak lehetünk, és közben még együtt is tudunk szórakozni a családtagokkal.

Menjünk ki a szabadba és süssünk pácolt húsételeket!

Pénteken este érdemes előkészülnünk a hétvégi grillezésre, vagy ha nem a szabadban sütünk, akkor a serpenyőben sütésre. Pácoljuk be előre a szombati és a vasárnapi húsokat – mely lehet ugyanaz a két napon, csak a köretét változtassuk. Együnk hozzá sok friss salátát, zöldségeket és grillen sült padlizsánt, paprikát, kukoricát vagy fóliában sült burgonyát. Mindenki kedvence lehet a csirkemell citromos currys joghurtban, sertés karaj vagy tarja sörös mustáros pácban, pulykamell bazsalikomos vagy kakukkfüves olajban vagy a csirkecomb filé fokhagymás tejben.

Főzzünk levest a folyadékbevitelhez!

Készítsünk hideg leveseket nagy mennyiségben. Rengeteg formája és fajtája van, a legkülönbözőbb alapanyagokból és ízesítéssel állíthatjuk össze, ráadásul több napig is eltartható, egészséges finom és tápláló is egyben, és nem utolsó sorban jól esik a nagy hőségben. Hidegen, főzés nélkül elkészíthető gyümölcslevesek például a málna, szeder, sárgadinnye, őszibarack, ribizli, de isteni a hideg joghurtos kovászos uborka vagy kígyóuborka leves (kaporral, fokhagymával, citromlével ízesítve), vagy a paradicsomleves is tökéletes hidegen, de a gazpacho (spanyol zöldségleves uborkával, paprikával, hagymával, paradicsommal, bazsalikommal és oliva olajjal elkészítve) is a nyár egyik slágere lehet.

Limonádé a szomjúság leküzdésére

Készítsünk gyümölcsökkel hideg limonádékat. Előre összeállíthatjuk hozzá az alap sűrítményeket cukorsziruppal és citrommal ízesítve. A gyümölcsöt leturmixoljuk, ízesítjük cukorsziruppal, citrommal vagy limemal, majd leszűrjük, és jéggel és szódával felturbózva fogyasztjuk. Például: málna, eper, ribizli, mangó, narancs, kivi.

Teszteld magad!

Ha szeretnétek együtt főzni Bereznay Tamással, akkor nincs más tennivaló, mint a július 21-ig régi, jól bevált recepteteket beküldeni a www.everydayme.hu oldalon életbe lépő aloldalra. Kategóriánként  (előétel, főétel, desszert) csak egy recepttel indulhatsz. A nyeremény pedig egy közös gasztrokurzus Bereznay Tamással.