Libakocsonya, egy klasszikus recept új arca

Mint egy megfagyott húsleves különös érzetet kelthet sokakban, mégis a kocsonya lágy rezgőssége az egyik legizgalmasabb  téli ételeink egyike. Hagyományosan setéshúsból készítik de miért ne próbálkozhatnánk meg Márton-nap közeledtével a kocsonya elkészítésével ízletes libahúsból is?

Hozzávalók:

  • libaaprólék (2 szárny, libanyak, libamell),
  • 1 félbevágott sertésköröm,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • kis darabka zeller,
  • só, bors, őrölt pirospaprika.

Tisztítsuk meg a libaaprólékot, szedjük le a zsírosabb részeket, adjuk hozzá a sertés körmöt és öntsük fel kb. 2 liter vízzel. Tegyük fel főni.

Adjuk hozzá a megtisztított zöldségeket, a répát, gyökeret, petrezselymet, zellert, fokhagymát, vöröshagymát egészben, és forraljuk fel.

Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel. Főzzük legalább 2 órán át, egészen addig, amíg a hús könnyen lefejthető a csontról. Ezután szűrjük le a levét, a húst fejtsük le a csontokról, és vágjuk, kisebb darabokra. A körmöt tegyük félre az ínyencebbeknek.

Hagyjuk hűvös helyen pihenni néhány órára, hogy a lé megdermedjen.

Másnap kanalazzuk le tetejéről a zsírosabb részeket, levét kóstoljuk meg. Ha szükséges ízesítsük utólag. Langyosítsuk fel újból a kocsonyalevet.

A zöldségeket, húst rendezzük mély tálkákba és öntsük rá a fellangyosított kocsonyát.

Hűvös helyen hagyjuk a tálkákban megdermedni.

Korábbi libás receptek: