Sütőtök, ahogy eddig még nem kóstoltad! -könyvajánló

Feltéve persze, ha nem készítetted el ezt vagy valamelyik makrobiotikus változatát. Mert hogy  a makrobiotikus konyha értékeli a tél csodáját, a sütőtököt, amit változatosan – nem csak levesben – de főétel részeként, babokkal együtt főzve, vagy desszertnek, gyógyitalnak fogyasztanak. Sebestyén Szilvia, az Első Magyar Makrobiotika Intézet vezetője összegyűjtött jó néhány receptet és a Makrobiotikus Receptfüzetek sorozatban  közreadta. Érdemes megvásárolni, belelapozni és akár egy tökös makrobiotikus fogással gazdagítani az ünnepi menüt!

Lencse ragu sütőtökkel

Hozzávalók:

  • 1 csésze lencse
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fehérrépa negyedholdra vágva
  • 1 sárgarépa félholdra vágva
  • 1 csésze sütőtök kockára vágva
  • tengeri só
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj
  • oregánó (ízesítéshez – gyomorerősítő, szélhajtó, vizelethajtó)

A lencsét só nélkül főzzük puhára. Másik edényben olajon és sóval pirítsuk meg a fokhagymát, majd tegyük rá a répákat és a sütőtököt. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy megpuhulhasson. Végül keverjük össze a puhára főtt lencsével.