Varriációk egy témára: eperdzsem

Vajon milyen lehet az eper íze bazsalikommal, étcsokoládéval és levendulával? Mire jó a házi befőzés tudománya, ha nem arra, hogy bátran kísérletezzünk és átmentsük a nyár fantasztikus ízvilágát a borongósabb őszi, téli hónapokra.

eperlekvar

Eperdzsem csokidarabkákkal

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 500 g 2:1-ben befőző cukor
  • 100 g étcsokoládé

A megmosott, megtisztított epret szórjuk egy nagy lábosba, adjuk hozzá a befőző cukrot és egy éjszakára pihentessük.

Másnap krumplinyomóval törjük össze az epret és forralva sűrítsük lekvárrá. A közben keletkező habot egy kanál segítségével szedjük le a tetejéről.

Az étcsokoládét tördeljük apróra, keverjük a lekvárba és önstük meleg, sterilizált üvegekbe, Tetejét zárjuk rá szorosan és néhány percig fordítsuk a feje tetejére.

Bazsalikomos, vaníliás eperdzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 500 g cukor
  • 1 csomag 2:1.ben zselírozó
  • fél citrom leve
  • 1 rúd vanilia kikapart belseje,
  • 6-8 levél bazsalkikom, apróra vágva

Tisztítsuk meg az epret, és lábasba téve krumplinyomóval törjük át. Adjuk hozzá a cukort és forralva főzzük. Keverjük bele az apróra vágott zöldűszert és a vaníliát. Folyamatosan kavargatva főzzük még negyed órán át.

Töltsük sterilizált üvegbe, tetejét szorosan zárjuk rá és pihentessük száraz dunsztba, egészen addig, amíg kihűl benne.

Levendulás eperdzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg epereperlekvar2
  • 500 g 2:1-ben befőző cukor
  • 2 evőkanál szárított levendula

A megmosott, megtisztított epret szórjuk egy nagy lábosba, adjuk

hozzá a befőző cukrot. A levendula virágokat

csomgoljuk gézbe vagy muszlinkendőbe és tegyük a cukoros eperre, majd egy éjszakára pihentsssük

Másnap krumplinyomóval törjük össze az epret és forralva sűrítsük lekvárrá. A közben keletkező habot egy kanál segítségével szedjük le a tetejéről. Vegyük ki belőle a levedulát.

A forró lekvárt önstük meleg, sterilizált üvegekbe. Tetejét zárjuk rá szorosan és néhány percre állítsuk a feje tetejére.