Zselés szaloncukor házilag

Aszalt gyümölcsök, mézespuszedli, alma. Az 1800-as években  ezek alkották a  díszes csüngőket a szalonszobában felállított karácsonyi fenyőfán. Majd a német Salonzuckerl szóból lassan kialakult az a cukros, csokimázba forgatott édesség, amit selyempapírba, majd színes sztaniolba csomagoltak.

Szaloncukrot készíteni sokkal könnyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Mint a mézeskalács sütögetésénél összeköthetjük egy kellemes családi-baráti kézműves programmal, a végeredmény pedig mindenkit lenyűgöz.

A teljes hatás kedvéért papírboltban vehetünk selyempapírt, vékony mintás fóliát hozzá, és jöhet a csomagolás!

Narancs-zselés szaloncukor

Hozzávalók:

  • 2 dl frissen facsart narancslé szaloncuk
  • 0,5 dl jaffa szörp
  • 1 evőkanál méz,
  • néhány csepp citromlé
  • 4 lap  zselatin
  • 300 g étcsoki

A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe.

Facsarjuk ki a narancsok levét, adjuk hozzá a jaffát és a mézet és erős lángon addig forraljuk, amíg összesűrűsödik.

Csökkentsük a hőfokot és adjunk hozzá kevés citromlevet.

A zselatinlapokat nyomkodjuk ki és adjuk a sziruphoz.

Alufóliával béleljünk ki egy kisebb tepsit, hogy a szirup egy ujnyi vastagságú legyen. Tegyük a mélyhűtőbe.

Amikor megdermedt vágjuk téglalap alakúra.

Olvasszuk fel a csokoládét, szúrjuk villára a zselét és forgassuk meg benne. Tegyük sütőpapírra, amíg a máz megdermed rajta.